Hilversum,
20
juli
2022
|
10:10
Europe/Amsterdam

AVROTROS doet uitgebreid verslag van Pride Amsterdam

Na een aantal jaar beperkingen door corona wordt het kleurrijke LHBTIQ+-festival Pride eindelijk weer uitgebreid gevierd in onze hoofdstad. In Amsterdam staan er, vanaf 30 juli, negen dagen lang ruim 300 evenementen op de Pride-agenda onder het motto My Gender, My Pride. Het hoogtepunt van deze week is traditiegetrouw de bonte stoet die door de Amsterdamse grachten vaart. AVROTROS doet, vanaf de kade en vanaf een speciale boot, op zaterdag 6 augustus uitgebreid verslag van Canal Parade. 

De presentatie is dit jaar in handen van Rik van de Westelaken en Splinter Chabot.“Pride is de periode waarin iedereen zichzelf mag en kan zijn. Een puzzelstukje van de toekomst. Ik vond het de afgelopen jaren altijd geweldig om op een boot te mogen meevaren en daarom vind ik het een grote eer om naast Rik plaats te mogen nemen en samen verslag te mogen doen van het meest kleurrijke en feestelijke protest ter wereld”, zegt Splinter Chabot. Rik van de Westelaken is blij dat de 25ste editie van Pride door kan gaan: ‘’Ik denk dat we in tijden als deze allemaal wel behoefte hebben aan een dag waarop de liefde centraal staat.” Bij de heren schuiven meerdere gasten aan, waaronder Tim den Besten, Eveline de Bruijn en de makers van de podcast De Lesbische Liga.
 
Vanaf de AVROTROS-boot zijn de gehele vaartocht beelden van diverse plekken van de feestende Prinsengracht te zien. Zanger Jeangu vaart als jurylid van de Pride Awards ook mee. Wie de winnaar van de Pride Award 2022 is, wordt tijdens de uitzending bekendgemaakt. In 2021 wonnen kamerlid Lisa van Ginneken en amateurvoetballer Mike Gerritsen deze prijs (voor een bekende en onbekende LHBTIQ+-held,) voor de persoon die zich dit jaar het meest heeft ingezet voor de LHBTIQ+-community. 

In de uitzending wordt door EenVandaag-verslaggeefster Eveline Rethmeier verslag gedaan vanaf de kade en deelt Joyce Boverhuis van het opiniepanel van EenVandaag met het presentatieduo de resultaten van het opinie-onderzoek dat gedaan is naar aanleiding van de Prideweek.

Programmagegevens:

Pride Amsterdam - Canal Parade, zaterdag 6 augustus vanaf 12.30 uur bij AVROTROS op NPO 1 en vanaf 22.00 uur op NPO 3.

De uitzending van EenVandaag, om 18.15 uur op NPO 1, staat op 6 augustus in het teken van de Pride