Hilversum,
16
januari
2018
|
15:10
Europe/Amsterdam

AVROTROS doet live verslag van opening Leeuwarden culturele hoofdstad 2018

Live vanuit Leeuwarden presenteert Frits Sissing op zaterdag 27 januari de opening van Leeuwarden-Fryslân als Culturele Hoofdstad van Europa 2018. AVROTROS doet verslag van dit unieke openingsspektakel en schakelt regelmatig over naar drie pleinen in de stad waar reporters Foppe de Haan, Tim Douwsma en Nynke de Jong een impressie geven van een bijzonder theaterspektakel met als speciale gasten Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima.Prominente Nederlanders, waaronder Angela Schijf, Peter Tuinman, Wilfred Genee en Erik Hulzebosch, vertellen over de typische Friese cultuur en de historie waar ze zo trots op zijn.

Naast verslag van de hoogtepunten van dit grootse evenement, bevat de uitzending reportages over de Friese dubbelspion en danseres Mata Hari, kunstenaar M.C. Escher (geboren in Leeuwarden) en een unieke terugblik op de Elfstedentocht. Alles wat Friesland zo mooi maakt, verpakt in een spectaculaire openingsshow!

Op vrijdagavond 26 januari blikt Opium op NPO Radio 4 live vooruit vanuit taalpodium OBE in Leeuwarden met gasten die een belangrijke rol gaan spelen tijdens Leeuwarden-Fryslân 2018. Presentator Andrea van Pol gaat in gesprek met onder anderen theaterregisseur Jos Thie, die in 2018 enkele grote voorstellingen in Friesland gaat maken, en Kris Callens, directeur van het Fries Museum. Livemuziek is er onder meer van Nynke Laverman, zangeres van het Leeuwarden-Fryslân 2018 lied 'Seis oere thús' en een afvaardiging van het muziekfestival Oranjewoud.

Programmagegevens:

Opium
Radio
26 januari
22.30 uur - NPO Radio 4


Leeuwarden culturele hoofdstad 2018
Televisie
27 januari
21.35 uur - NPO 1