Hilversum,
18
december
2015
|
16:41
Europe/Amsterdam

Antoinette Hertsenberg stort zich voor Radar in de hypotheekschulden

Radar, het consumentenprogramma van AVROTROS, staat aanstaande maandag in teken van de hypotheekschuld. Dagelijks lezen we in de krant dat de crisis achter ons ligt en dat de huizenprijzen weer stijgen. Toch staat ruim één op de vier huishoudens nog ‘onder water’. Hoe is dit mogelijk? En hoe kunnen we dit probleem oplossen? Presentator Antoinette Hertsenberg spreekt in Londen en New York met vooraanstaande economen en andere deskundigen. 

De Nederlandse overheid subsidieert schulden in de vorm van hypotheekrenteaftrek. Hoe hoger je schulden, hoe meer subsidie je krijgt. Hiermee stimuleert de overheid Nederlandse gezinnen niet tot het vergaren van bezit, maar tot het verkrijgen van schuld. Ondertussen neemt het totaal van onze hypotheekschulden inmiddels weer toe. Dit versterkt onze uitzonderlijke positie in de wereld. Nederland was namelijk al de absolute wereldkampioen als het gaat om de hoogte van onze hypotheekschuld ten opzichte van het nationaal inkomen. 

Over al die hoge hypotheken betalen we fors rente. Veel mensen beseffen niet dat ze door de jaren heen aan totale rentekosten vaak meer kwijt zijn dan aan de prijs die ze voor het huis betalen. Welke consequenties heeft zo’n hoge schuld voor de Nederlanders, en wat kun je doen om je schuld te verlagen? Deze en andere vragen bespreekt Antoinette Hertsenberg met vooraanstaande economen als Arnoud Boot, Dirk Bezemer en Anat Admati, crisisanalisten Adair Turner en Joris Luyendijk. 

Tweeluik
De aflevering van aanstaande maandag is onderdeel van een tweeluik. In de tweede aflevering, die uitgezonden wordt op maandag 28 december, staat de betrouwbaarheid van ons financiële systeem centraal.

Programmagegevens:

Televisie
Radar
Maandag 21 december
NPO 1 - 20.30 uur