Hilversum,
02
november
2017
|
13:56
Europe/Amsterdam

Antoinette Hertsenberg biedt petitie aan voor experiment met basisinkomen oudere werklozen

Al ruim 76.000 handtekeningen voor petitie Radar 

Antoinette Hertsenberg biedt op dinsdag 14 november een petitie aan in de Tweede Kamer, dat de politiek oproept een experiment te starten met een basisinkomen voor werkloze 55-plussers. De commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid neemt de petitie in ontvangst die al door ruim 76.000 mensen is ondertekend. Radar startte afgelopen juni de petitie naar aanleiding van de grote hoeveelheid reacties op de speciale uitzendingen die het AVROTROS-programma maakte over werkloosheid. Hierin was te zien hoe werkloze 55-plussers in de verdrukking komen door ingewikkelde regelgeving en de sollicitatieplicht.

Radar-presentator Antoinette Hertsenberg hoopt dat de petitie leidt tot een experiment: “We zijn ontzettend blij dat de petitie zo massaal ondertekend is. Het is een duidelijk signaal naar de politiek: er moet een serieus onderzoek komen, want te veel werkloze ouderen komen door de huidige regelgeving in de onderdrukking. Dat kunnen we, zeker in een land als Nederland, niet laten gebeuren”.

Het experiment
Het experiment zou kunnen bestaan uit 2000 mensen in de behandelgroep en 2000 mensen in de controlegroep. Mensen die willekeurig worden geselecteerd uit de Nederlandse bevolking tussen 55 jaar en de AOW-leeftijd en die (gedeeltelijk) werkeloos zijn, krijgen de keuze om mee te doen. Dat houdt in dat ze minimaal 5 jaar lang een basisinkomen ontvangen, maar ook onder aangepaste belastingregels vallen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het wegvallen van zorg- en huurtoeslag. Zo kan zo veel mogelijk voorkomen worden dat het experiment minder inzichten geeft omdat mensen wel de lusten, maar niet de lasten hebben. De overheid dekt de kosten uit algemene middelen. Om ervoor te zorgen dat de controlegroep een afspiegeling van de behandelgroep is, wordt eerst mensen gevraagd om mee te doen en worden mensen later verdeeld over de behandelgroep en de controlegroep.

Noot aan de redactie:
De petitie wordt dinsdag 14 november, om 13.30 uur, aangeboden aan de vaste Kamercommissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid in de Statenpassage van de Tweede Kamer. Journalisten met een geldige Kamerpas kunnen daarbij aanwezig zijn. Antoinette Hertsenberg is rondom het aanbiedmoment beschikbaar voor interviews. Graag voor beiden aanmelden bij Mark Willems (communicatieadviseur AVROTROS).