02
mei
2023
|
11:52
Europe/Amsterdam

Ab Nieuwdorp blikt vooruit op kroning Charles in speciale editie podcast England, my England

In een speciale editie van de succesvolle podcastserie England, My England blikt AVROTROS-radiopresentator Ab Nieuwdorp samen met journalist en voormalig Verenigd Koninkrijk-correspondent Tim de Wit vooruit op de kroning van koning Charles de derde. In deze Coronation Special maakt de luisteraar ook alvast kennis met enkele van de componisten die exclusief voor de kroning muziek hebben geschreven.

De kroningsceremonie, die plaatsvindt in Westminster Abbey, ademt Britse traditie en symboliek. Ab en Tim nemen de luisteraar mee in de verhalen achter de kroning en de muziek: Wat is bijvoorbeeld het verhaal achter een bijzondere, eeuwenoude koninklijke lepel? En wie waren eigenlijk Charles I en Charles II? Ook wordt de modernisering van het Britse koningshuis aangestipt en passeren enkele artiesten van het Coronation Concert de revue.

Tim de Wit doet op zaterdag 6 mei live verslag van de kroningsplechtigheid vanuit de studio van NPO 1 en heeft zelf ook veel affiniteit met de muziek die dan zal klinken, waaronder zijn eigen persoonlijke favoriet: “Deze muziek bezorgt mij altijd weer kippenvel”. Welke muziek dat is, is te horen in de feestelijke Coronation Special van England, My England.

Een cassettebandje met een tubaconcert van een Engelse componist dat hij in zijn jeugd te horen krijgt, inspireerde Ab Nieuwdorp, presentator van De Klassieken op NPO Klassiek, tot een studie Tuba aan het Koninklijk Conservatorium en een studie Engels aan de Universiteit Utrecht. Tijdens zijn masterfase studeert en doceert hij een jaar aan de Universiteit van Bristol en speelt hij daar in het symfonieorkest. Ab Nieuwdorp: “Als anglofiel kijk ik watertandend uit naar de kroningsceremonie, want het is hét moment waarin traditie en muziek elkaar vinden en versterken, zoals dat alleen in Engeland kan.”

Over England, My England
In deze podcastserie duikt Ab Nieuwdorp in de wereld van de Engelse Muziek. Hij neemt je mee naar de mooiste muziek van bekende Britse componisten zoals Elgar en Purcell, maar ook minder bekende namen komen voorbij. England, My England is ook een persoonlijke zoektocht: Ab probeert te doorgronden en te benoemen wat Engelse muziek nou zo typisch Engels maakt; hoe klinkt de Britse Ziel.

Samenvatting

De Coronation Special van de podcast England, My England is vanaf maandag 1 mei te beluisteren via alle populaire podcast-apps