Hilversum,
26
oktober
2015
|
15:03
Europe/Amsterdam

Aanstaande donderdag in Close Up: Marcello Mastroianni – De ideale Italiaan

Aanstaande donderdag 29 oktober zendt AVROTROS de Close Up-documentaire uit over acteur Marcello Mastroianni. Hij beleefde zijn grote doorbraak met de rol van een charmeur, de nonchalante en ongrijpbare journalist Marcello Rubini in Fellini’s La Dolce Vita. Het karakter van dit personage werd bepalend voor het imago van de 'latin lover' dat Mastroianni voortaan zou aankleven, een keurslijf waaruit hij probeerde los te breken.

Marcello Mastroianni was de juiste man op de juiste plaats toen na de Tweede Wereldoorlog de gouden jaren aanbraken van de Italiaanse Cinnecittá filmstudio’s. Er ontstond een nieuw filmgenre: scherpe komedies over de opbloeiende Italiaanse middenklasse die ruimte boden aan een nieuwe generatie acteurs. In de Close Up-documentaire Marcello Mastroanni - De ideale Italiaan, zien we hoe een rol in een film van Fellini - La Dolce Vita (1960) - Mastroianni bombardeerde tot superster.

La Dolce Vita voorzag Mastroianni echter ook van het imago van charmeur, een typering waarvan hij zich gedurende de rest van zijn carrière zou proberen te bevrijden. Hij koos rollen van grappenmakers, losers en bedrogen echtgenoten, maar omdat hij nu eenmaal in het echte leven ook een charmante man was, bleef het lastig iets te veranderen aan het beeld dat van hem bestond.

Regisseur Emmanuelle Nobécourt reconstrueert het leven, de vele liefdes en de carrière van Marcello Mastroianni. Waarbij de maakster probeert te ontrafelen waarom Mastroianni geldt als de Italiaan par excellence. In de documentaire zijn clips te zien uit speelfilms en uit interviews met de acteur zelf, maar ook interviews met collega-acteurs als Marina Vlady, Sandrine Bonnaire en Jean Sorel. Evenals gesprekken met naasten zoals zijn oudste dochter Barbara. Samen schetsen de getuigenissen het beeld van een harde werker en een ingetogen en hartelijke man, die een hekel had aan eenzaamheid en die na afloop van het werk daarom liever op de set grappen bleef maken

Programmagegevens:

Close Up: Marcello Mastroianni - De ideale Italiaan
donderdag 29 oktober
NPO 2 - 23.00 uur