Hilversum,
01
september
2015
|
16:28
Europe/Amsterdam

Aanstaande donderdag in Close Up: In Fellini's Footsteps

Gerald Morin, een levenslange vriend en assistent van regisseur Federico Fellini, gaat op reis naar Italië en treedt in de voetsporen van de grote meester. Voor de Close Up-documentaire In Fellini’s footsteps ontmoet Morin de belangrijkste creatieve medewerkers van Fellini in het centrum van Rome en op het terrein van de Cinnecittá filmstudio's. 

Gerald Morins liefde voor de cinema begint met het zien van de film ‘Otto en mezzo’ (1963) van Federico Fellini (1922-1993). Als jonge man benadert hij de regisseur met de vraag of hij hem mocht interviewen, maar Fellini had andere plannen met Morin: hij maakt hem zijn privé secretaris en later zijn assistent. 

Veertig jaar later – en twintig jaar na de dood van de regisseur - ziet Morin dat de mensen met wie Fellini samenwerkte, beginnen te verdwijnen en besluit hij om hun getuigenissen te verzamelen. Zijn ‘sentimental journey’ brengt hem onder meer naar de wijk Trastevere in Rome, maar ook naar het Grand Hotel in Fellini’s geboorteplaats Rimini. Tevens bezoekt Morin het Circus Orfei dat een rol speelt in Fellini’s film ‘Amarcord’ (1974). 

Gerald Morin was zeer close met Fellini tijdens de opnames van ‘Roma’ (1972), ‘Amarcord’, en ‘Fellini’s Casanova’ (1976) en de focus van de documentaire ligt dan ook op de late fase van Fellini’s carrière. De film is doorsneden met filmclips, met beelden van Fellini’s filmsets en met interviews met de regisseur. Acteurs, kostuumontwerpers, set-designers en assistenten beschrijven Fellini als een ongeduldige man, veeleisend, maar geestig, wiens universum en genialiteit hen voor altijd gevormd hebben.

Script en regie: Gerald Morin
Een productie van Artemis Films Productions in coproductie met RSI en SSR SRG in samenwerking met RAI Cinema en ARTE G.E.I.E.

Programmagegevens:

Close Up: In Fellini's Footsteps
Donderdag 3 september 
NPO 2 - 23.00 uur