Hilversum,
03
september
2015
|
14:35
Europe/Amsterdam

10 september in Close Up: Steve Schapiro – An Eye on American Icons

Acteur Dustin Hofman interviewde Schapiro voor de AVROTROS Close Up-documentaire ‘An Eye on American Icons’. De film geeft een indruk van Schapiro’s belangrijkste werk in combinatie met filmclips van historische gebeurtenissen, waarbij hij aanwezig was en opnames van filmsets, waar hij werkte als fotograaf. Ook zijn er clips uit de speelfilms zelf te zien.

Fotograaf Steve Schapiro maakte in de jaren zestig naam met journalistieke fotoreportages van de burgerrechten beweging in Amerika, de moord op Martin Luther King en de presidentiële campagne van Robert Kennedy. In de jaren zeventig werd Schapiro fotograaf op filmsets.

Als je op dezelfde golflengte zit als de mensen die je wilt fotograferen en als ze merken dat je om ze geeft, dan reageren ze positief.” Deze uitspraak vormt de sleutel tot het succes van Steve Schapiro. Dat gold al voor de drugsverslaafden die hij in de jaren zestig in de New Yorkse wijk Harlem fotografeerde, maar het gold evenzo voor de artiesten die optraden in het beroemde Apollo Theater.

Toen fototijdschriften als TIME en LIFE – voor welke Schapiro reportages maakte over onder meer sociale en politieke boegbeelden als Martin Luther King en Robert Kennedy – in de jaren zeventig hun deuren sloten, verzette hij zijn bakens. Hij ging aan de slag als fotograaf van stills op filmsets als die van onder meer The Godfather, The Way we Were, Taxi Driver, Midnight Cowboy en Rambo. In 2007 verscheen het fotoboek ‘Schapiro’s Heroes’ met daarin portretten van beroemdheden als Ray Charles, Jacqueline Kennedy Onassis en Truman Capote.

Regie en productie: Clara Kuperberg en Julia Kuperberg voor Wichita Films & OCS

Programmagegevens:

Close Up: Steve Schapiro - An Eyo on American Icons
donderdag 10 september 
NPO 2 - 23.00 uur