Hilversum,
01
juni
2015
|
16:01
Europe/Amsterdam

Radar Extra: lid Algemene Rekenkamer verwacht geleende geld aan Griekenland niet meer terug

In deel 2 van Radar Extra - De prijs van de Euro buigt Antoinette Hertsenberg zich over de vraag wat er met de 240 miljard aan noodhulp is gebeurd die naar Griekenland is gegaan. Uit onderzoek blijkt dat maar 11 procent in de Griekse publiek sector terecht is gekomen. De rest van het geld is hoofdzakelijk terug gevloeid naar buitenlandse banken die geld hadden uitstaan in Griekenland.

Kees Vendrik, lid van De Algemene Rekenkamer, geeft commentaar op de Griekse situatie. Op de vraag of het geld dat belastingbetalers in Nederland voor Griekenland betaald hebben nog terug komt, antwoordt hij: “Zoals de vooruitzichten nu zijn, is het fair om te zeggen dat we daar een hard hoofd in moeten hebben.”

Dit staat haaks op de garantie die in 2010 door oud-minister van Financiën, Jan Kees de Jager, werd gedaan. Hij beloofde destijds dat alles met rente zou worden terugbetaald.

De Algemene Rekenkamer controleert of het Rijk geld uitgeeft en beleid uitvoert zoals het de bedoeling was. Zij onderzoeken ook hoe De Nederlandsche Bank toezicht hield op de grote Nederlandse banken. Dit toezicht is echter recent de taak geworden van de Europese Centrale Bank (ECB). Zij houden nu het toezicht op de grootste Nederlandse banken zoals bijvoorbeeld ING, ABNAMRO, RABOBANK en SNS REAAL.

Het baart de Algemene Rekenkamer zorgen dat de Europese Rekenkamer niet de bevoegdheden heeft om te controleren of de ECB deze taak wel naar behoren uitvoert.

Kees Vendrik: “ Je zou kunnen denk dat de kredietcrisis ons allen toch heeft geleerd dat je graag wil weten of dat toezicht aan de maat is, of dat toezicht op banken effectief is. Dat is in 2008, en in de aanloop daartoe, niet goed gegaan. De Nederlandse Algemene Rekenkamer heeft in Nederland nooit toegang gekregen tot De Nederlandsche Bank. Gelukkig heeft de huidige minister, Jeroen Dijselbloem, ons toegang gegeven.

Maar in Europa bij de ECB dreigt eigenlijk hetzelfde probleem, dat bij onze vrienden in Brussel: dat is de Europese Rekenkamer, dat die geen toegang krijgen bij de Europese Centrale Bank, en dat daar eigenlijk die geschiedenis zich herhaalt.”

De Algemene Rekenkamer heeft de Tweede Kamer op de hoogte gebracht van de zorgen die zij hebben over dit controle-gat.

Programmagegevens:

Televisie
Radar Extra - De prijs van de Euro
maandag 1 juni
NPO 1 - 20.30